Over het UAF

Begeleiding bij studie en het vinden van een baan

Stichting voor Vluchteling-StudentenUAF ondersteunt hoogopgeleide vluchtelingen bij het realiseren van een passende maatschappelijke positie. Wij begeleiden hen bij hun studie en bij het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten. Ook bepleiten wij de belangen van hoogopgeleide vluchtelingen bij publiek, pers, politiek, overheid en onderwijsinstellingen. Wij baseren onze activiteiten op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Financiele steun

Het UAF steunt vluchtelingen met giften en leningen, zodat zij een studie in het hoger onderwijs kunnen volgen. Dit geld is uitsluitend bestemd voor collegegeld, taalcursussen, boeken, computer, reiskosten en andere studiekosten. De financiële ondersteuning van vluchtelingstudenten door het UAF verschilt per student, afhankelijk van zijn of haar situatie. Onze expertise over het mbo is beperkt. Bij uitzondering is het mogelijk om een mbo-studie te volgen.

Ondersteuning

In de beginfase helpen wij bij het ontwikkelen van taal- en studievaardigheden. Om de kans op een baan te vergroten biedt het UAF aan het eind van de studie een sollicitatietraining en netwerkbijeenkomsten aan.

Tijdens het gehele traject heeft een UAF-student de mogelijkheid om naast de begeleiding die hij of zij ontvangt van het UAF aanvullende begeleiding te krijgen van een mentor. Een mentor kan een professional zijn, maar ook een student.

Oudste vluchtelingenorganisatie

In 1948 werd de stichting opgericht als Universitair Asiel Fonds, wij zijn daarmee de oudste vluchtelingenorganisatie in Nederland. Het UAF begeleidt ruim 3.300 vluchtelingen bij hun studie en werk. Zo kunnen zij in Nederland een nieuw bestaan opbouwen en een bijdrage leveren aan de samenleving.

 

Laat je inspireren door deze verhalen

De Angolese Marcia woonde bijna haar hele leven in een asielzoekerscentrum. Met steun van het UAF is ze rechten gaan studeren. Haar doel: een eigen advocatenpraktijk.

‘Ik houd ervan om mensen iets bij te brengen en te helpen'

Marcia

lees meer

Bakr vluchtte uit Irak, studeerde ICT aan de Hanzehogeschool Groningen, startte een eigen onderneming en ontwikkelde een handige app voor verpleegkundigen.

'Jullie hebben waarde toegevoegd aan de gezondheidszorg in Nederland'

Bakr

lees meer

Zelfstandig organisatie-adviseur Judith Goldberg (35) wilde in 2015 schenken aan een organisatie waarvan je duidelijk de effecten in de samenleving kan zien.

'Dankzij het UAF kunnen vluchtelingen weer zijn wie ze willen zijn'

Judith

lees meer