‘Iedereen kan iets betekenen
voor vluchtelingstudenten’

Door: Nian Bakkal

Waar begin je als je helemaal opnieuw moet beginnen? Dit was de vraag die ons bezig hield toen ik in 1995 samen met mijn ouders, broer en zusje als Iraaks vluchtelingengezin in Nederland terechtkwam. Na een paar maanden in een asielzoekerscentrum te hebben verbleven, kregen we een huis toegewezen in Naarden. Enkele dagen later maakten wij kennis met de familie Van Essen. Deze familie, waar wij na ruim twintig jaar nog mee bevriend zijn, bood ons hun hulp aan en heeft ons wegwijs gemaakt in de Nederlandse samenleving. Dit heeft er toe bijgedragen dat wij sneller mee konden draaien. Iemand de hand toereiken; ik begreep toen pas echt hoe belangrijk dat was en hoe graag ik op een dag hetzelfde wilde terugdoen voor een ander.

Rotary

Waar begin je als je helemaal opnieuw moet beginnen? Die vraag is helaas tot op de dag van vandaag nog actueel voor duizenden vluchtelingen in en buiten Nederland. Gelukkig zijn er in ons land uiteenlopende initiatieven in het leven geroepen om vluchtelingen te helpen, ook door de 450 Rotaryclubs die wij in Nederland rijk zijn. Rotarians, zoals de leden van Rotary worden genoemd, zetten zich op basis van hun beroep in om de maatschappij te dienen. Dit doen ze geheel vrijwillig. Je kunt zeggen dat Rotarians op allerlei manieren de mensen een hand toereiken; dat kan in de vorm van fondsenwerving zijn of een gezamenlijke inzet.

Rotaryclub Amsterdam Blauw

Voor mijn club, Rotaryclub Amsterdam Blauw, was het belangrijk om een organisatie te steunen die vluchtelingen perspectief biedt en hen op weg helpt een toekomst op te bouwen. Daarnaast wilden wij vanuit ons beroep en netwerk iets betekenen voor vluchtelingen. Met deze doelstellingen kwamen we uit bij de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland, Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Hun missie is het begeleiden van vluchteling-studenten bij de studie en het vinden van een baan.

Toen het eenmaal duidelijk werd voor welke organisatie wij ons zouden inzetten, hebben we als club allereerst een spetterend benefietconcert georganiseerd bij Club Panama in Amsterdam. Met het opgehaalde geld kon het UAF nog meer vluchteling-studenten steunen in hun studie en loopbaan. Maar daar houdt het niet bij op, want een aantal Rotarians heeft zich inmiddels ook opgegeven voor het mentoringproject van het UAF. De bedoeling van dit project is dat vluchteling-studenten worden gekoppeld aan een vakgenoot die als mentor zal fungeren en die zijn of haar netwerk openstelt voor de student. Met dit project kunnen we de kansen van deze studenten op de arbeidsmarkt vergroten. Rotarians staan bekend om hun brede netwerk en kunnen binnen dit project dus veel betekenen voor deze studenten.

Je hoeft geen Rotarian te zijn om een mentor te worden, iedereen kan iets betekenen voor deze vluchteling-studenten. Onder begeleiding van het UAF kunnen wij allemaal ons steentje bijdragen, hen de hand toereiken en ze de kans bieden om een toekomst op te bouwen in Nederland.