Minerva zamelt €11.500 in voor vluchtelingstudenten

Uit betrokkenheid bij studenten met een vluchtelingachtergrond hebben Leidse studenten een jaar lang geld ingezameld. De actie ‘Studenten voor studenten’ was een initiatief van de Leidse Studenten Vereniging (L.S.V.) Minerva in samenwerking met vluchtelingstudenten die meedoen aan het Voorbereidend Jaar Leiden (VJL). De opbrengst, ruim 11.500 euro, komt ten goede aan Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Met de slogan bedoelen de initiatiefnemers dat studenten in alle opzichten gelijkwaardig zijn. Zij stellen dat vluchtelingstudenten in ons land ook recht hebben op alles wat Nederlandse studenten vaak zo vanzelfsprekend vinden, zoals de vrijheid om een studie te kiezen en de mogelijkheid om jezelf te ontplooien.

Hogere bierprijs

Studenten hebben over het algemeen weinig te besteden en geven alleen geld uit aan wat ze belangrijk vinden. Door aansprekende, studentikoze acties te organiseren en de discussie aan te gaan over het goede doel is L.S.V. Minerva erin geslaagd om veel donaties binnen te halen. Jochem Nielsen, voorzitter Goede Doelencommissie: ‘Ongeacht onze achtergronden zijn wij allemaal bezig om een studie te halen, en om daarmee het beste uit onszelf te halen. De drijfveren van studenten zijn vaak vergelijkbaar en dit zorgt ervoor dat men begrip heeft voor elkaar.’
In het academisch jaar 2016-2017 organiseerden de studenten bijvoorbeeld een ‘Rollend Minerva’ Foodtruck-festival en een fiets-sponsortocht. Zij gaven alle VJL-studenten een Museumjaarkaart. Ook verhoogden zij de bierprijs tijdens borrelavonden met 20 eurocent, waarbij de meerprijs naar het goede doel ging. Dat bleek een succesformule te zijn.

Samenwerking

Naast de algemene inzameling voor het UAF zijn er activiteiten bedacht en georganiseerd voor de Leidse vluchtelingstudenten in het VJL. Coördinator Hildegard Aerden: ‘De ontmoetingen tussen studenten met en zonder vluchtelingachtergrond waren voor iedereen erg waardevol. Ze openen je ogen en verkleinen de verschillen.’  Aerden is onder de indruk van de grote betrokkenheid bij vluchtelingstudenten en de wijze waarop studenten zich hebben ingezet voor het goede doel: ‘De Goede Doelencommissie en de leden van Minerva hebben hier geheel belangeloos een jaar lang keihard aan gewerkt. Dat verdient een groot compliment.’

Over het UAF

Het UAF is opgericht in 1948 en begeleidt vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten. Het UAF biedt vluchtelingen de kans om hun talenten verder te ontwikkelen. Zo kunnen zij in Nederland een nieuw bestaan opbouwen en een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving.