'Dankzij het UAF kunnen vluchtelingen weer zijn wie ze willen zijn'

Zelfstandig organisatie-adviseur Judith Goldberg (35) wilde in 2015 schenken aan een organisatie waarvan je duidelijk de effecten in de samenleving kan zien. ‘Het UAF paste precies in dat plaatje.’

‘Voel je je niet ontworteld, wordt mij wel eens gevraagd. Nee, antwoord ik dan, ik ben juist heel breed geworteld. Niet alleen in Afrika waar ik vijftien jaar van mijn jeugd doorbracht, en niet alleen in Nederland, het land waar ik nu woon en werk, maar ook in de rest van de wereld. Door mijn ervaringen als kind ken ik mensen van over de hele wereld en voel ik me verbonden met hen. Wie ik ben, hangt niet af van mijn paspoort of van landsgrenzen.

Burgeroorlog

Daarom raakt de vluchtelingendiscussie mij. Niet alleen omdat ik me verbonden voel met de rest van de wereld, maar ook omdat ik de dreiging van geweld zelf ken. Vroeger op het internaat in Ivoorkust waar ik zat, moesten we vaak evacuaties oefenen. De dreiging van de burgeroorlog was er altijd. Het land van mijn jeugd is er nu niet meer. Getekend door de oorlog, zijn de meeste  vertrouwde plekken en mensen die ik er kende, verdwenen.

Precies dat idee van wereldburgerschap raakte me in de berichten die directeur Mardjan Seighali postte over het UAF op LinkedIn. Wereldburgerschap heeft de toekomst, we kunnen er niet omheen. We hebben zoveel gemeen met elkaar, en zoveel met elkaar te delen.

Kitesurfen

Ik wist toen al dat ik aan een goed doel wilde schenken, maar wist nog niet aan welke organisatie. Kitesurfen is een grote passie dus ik heb ook naar duinonderhoud gekeken, maar ik kwam vooral organisaties tegen die beleid uitwisselden met elkaar. Ik wilde juist een organisatie die veel in de praktijk doet, met de actualiteit te maken heeft, een organisatie waarvan je duidelijk de effecten in de samenleving kan zien. Het UAF paste precies in dat plaatje.

Ik geloof in ontmoetingen. Door elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten, ga je elkaar begrijpen en kom je tot oplossingen. Als je echt naar de ander luistert ga je beseffen dat we veel gemeen hebben met elkaar. In mijn werk organiseer ik gesprekken tussen mensen die soms jarenlang met elkaar op hetzelfde kantoor doorbrengen en niet eens weten van elkaar wat ze doen. ‘O, is dat je rol’, klinkt het dan wanneer ze elkaar leren kennen. Daar ligt de oplossing.

Integreren

Ontmoetingen hebben mij geholpen om te integreren, een geschiedenis op te bouwen met mensen. Het UAF is daarin heel belangrijk: zij helpen de vluchteling een nieuw leven op te bouwen en een plek te creëren. Bij hoogopgeleide vluchtelingen zorgen ze voor passend werk zodat ze weer worden gewaardeerd om wat ze doen en niet worden afgerekend op hun vluchtelingschap. Ze kunnen weer zijn wie ze willen zijn.’

Interview: Marianne Lamers
Foto: Jerry van der Weert