’In februari 1948 vluchtte mijn vader uit Praag’

Zdenek Dittrich, de vader van politicus Boris Dittrich, vluchtte in 1948 uit Tsjechië en werd de eerste UAF-student die een beurs kreeg en met die beurs afstudeerde. Speciaal voor het UAF schreef Boris Dittrich het verhaal van zijn vader.

‘In februari 1948 vluchtte mijn vader met een groep medestudenten uit Praag. De communisten hadden er de macht gegrepen en als ze gebleven waren, waren ze in de gevangenis beland of geëxecuteerd. ‘s Nachts staken ze de grens over en na een tocht met veel ontberingen en detentie in een doorgangskamp in Duitsland dat bewaakt werd door de Amerikanen, kwamen ze uiteindelijk in Nederland uit. Ze hadden allemaal aan de Karels Universiteit in Praag gestudeerd. Mijn vader had een scriptie geschreven over Hitlers weg naar de macht, toen natuurlijk een heel actueel onderwerp. Op zijn vlucht had hij de scriptie in een tasje op zijn borst, het was zijn dierbaarste bezit.

In Nederland werden ze gedetineerd. De autoriteiten wilden zeker weten dat de Tsjechische studenten geen spionnen vanuit Rusland waren. Mijn vader zat vast op een politiebureau in Tegelen. In die periode was er erg grote solidariteit tussen Nederlandse studenten en de groep Tsjechische vluchtelingen. Mijn vader kreeg bezoek van studenten uit Utrecht die hem bijles Nederlands gaven, terwijl hij gevangen zat.

Velen van de Tsjechische groep wilden niet in Nederland blijven, maar wilden door naar Amerika of Londen. Mijn vader en een aantal anderen koos ervoor om hier te blijven. Hij zei altijd: Nederland is vergelijkbaar met Tsjechoslowakije, even klein, de taal lijkt op Duits, wat hij sprak, en Nederland ligt aan zee. Zou de nood aan de man komen, dan kon hij altijd nog vluchten, met een boot de zee op…’

Lees hier het volledig verhaal.

(op de foto: Zdenek Dittrich met de toenmalige Koningin Beatrix

Op zijn vlucht had hij de scriptie in een tasje op zijn borst, het was zijn dierbaarste bezit.

Boris Dittrich